Allmän information

Vad är en sommarkurs

En sommarkurs är en folkhögskolekurs i ämnen du längtar efter att få fördjupa dig i. Du möter härliga människor från olika delar av vårt land, som tillsammans med dig vill diskutera och veta mer om livet och om den kurs du valt.

Sundsgården ligger mitt i Öresundsregionen

Sundsgårdens folkhögskola ligger mitt i Öresundsregionens pulserande liv en knapp mil söder om Helsingborg. Det är en lugn oas i en fantastisk naturmiljö.

Helsingborg är en av de äldsta städerna i Norden, över 900 år gammal. Det är en grön stad med mycket träd, buskar och blommor. Staden präglas av sin internationella position med hamn, järnväg och knutpunkt för busstrafik mitt i dess hjärta. Den gamla borgen Kärnan bevakar det hela från sin höga position på förkastningsbranten. Gågator förbinder norr och söder med sina olika karaktärer. Helsingborg gör skäl för namnet ”Sundets Pärla”. Sofiero slott och friluftsmuséet Fredriksdal är berömda för sin blomsterprakt och sina fantastiska anläggningar.

Alldeles intill Sundsgården ligger Råå småbåtshamn som är en av västkustens mest besökta gästhamnar. Råå fiskeläge ligger på 15 minuters promenad från skolan. På Råå kan du vandra omkring bland pittoreska gatuhus och gränder med kullerstenar. Från Råå kan man året runt följa med på fisketurer eller sommartid ta båten till Ven, Tycho Brahes ö mitt i Öresund.

Skåne erbjuder mycket mer. Ta en tur till Kullabygden med sina vilda berg eller Bjärehalvön med Båstad och Torekov som resmål. Besök Kullens fyr eller åk fiskebåt från Torekov till Hallands Väderö. Glumslövs backar strax söder om Sundsgården erbjuder fina vandringsleder och en mycket vacker utsikt över Ven. Nordvästskåne är känt för sin saltglaserade keramik. Närmast finns Raus och Wallåkra stenkärlsfabriker. Höganäs ligger inte alltför långt borta. Lite längre bort lockar Österlen.

En tur till Danmark kan också rekommenderas. Mitt emot Sundsgården, på andra sidan sundet, ligger det världsberömda konstmuseet Louisiana. Ta färjan från Helsingborg. Gör ett stopp för till exempel Louisiana eller Karen Blixenmuseet, och fortsätt därefter till Köpenhamn. Efter några turer på Ströget tar du tåget till Malmö över den väldiga Öresundsbron. Efter en måltid vid Lilla Torg går färden vidare hem till Helsingborg igen. Förbindelserna är utmärkta!

Frågor

Om du har frågor så skicka epost till: sommarkurs@sundsgarden.se


Skriv ut

Dela sida

Kontakt

Hanna Karlsson

Skriv ut

Dela sida

Information om sommarkurser