Musik

Musik

Sundsgårdens Musiklinje är en musikutbildning för dig som vill förbereda dig för vidare musikstudier på musikhögskola eller annan högre musikutbildning. Utbildningen fungerar även utmärkt för dig som vill utveckla dina musikaliska och konstnärliga färdigheter utan fokus på vidare högre utbildning. Vi erbjuder även möjlighet att anpassa kursinnehållet för dig som har studerat vid musikhögskola eller motsvarande, och önskar fördjupa dina kunskaper i en kreativ folkhögskolemiljö.

Kursen erbjuder inriktningarna Jazz/Pop/Soul, Klassisk musik, Högskoleförberedande kurs i kyrkomusik, Arrangering/komposition, Kördirigering samt Musik- och ljudproduktion. Stor vikt läggs vid ensemblespel, kammarmusik och konsertverksamhet. Linjen har totalt drygt 30 platser fördelade på 1 – 2 år.

Sundsgården har väl fungerande lokaler för undervisning, övning och ensemblespel. Skolan präglas av en stor bredd av olika studieinriktningar, och ligger naturskönt strax söder om Helsingborg vid Öresunds strand. Sundsgården ligger på pendlingsavstånd med tät kollektivtrafik till ett stort antal kulturinstitutioner och scener i Köpenhamn, Malmö, Lund och Helsingborg.

Antagningsproven till läsåret 2025 – 2026 kommer att genomföras med i första hand sökvideor. Några inriktningar/instrument kommer även att innehålla en intervju. Information om aktuella stycken/låtar, samt datum då vi behöver ha tillgång till videorna, mm, kommer att läggas ut här i mitten av januari. Ansökan öppnar 14 januari. Sista ansökningsdatum är 1 april. I början av april kommer alla sökande att få en inbjudan till antagningsprov, där all aktuell information finns samlad.

Välkommen att söka till Sundsgården!

Sista ansökningsdag är 1 april 2025


Välkommen till Sundsgårdens musiklinjes besöksdag tisdagen 8 april!

På besöksdagen får du som har sökt till musiklinjen möjlighet att landa en stund på Sundsgården, se lite av skolan, lyssna på en kort konsert där några av våra studerande medverkar, få information om utbildningen, samt träffa några av våra studerande och lärare.

Vi ses kl. 14.00 och avrundar vid kl. 16.00. Under besöksdagen sker inga antagningsprov, och jurygruppernas bedömning av sökvideorna är ännu inte genomförd. Mer info kommer i den inbjudan till antagningsprov som går ut till alla sökande i början av april. Vi ser gärna att du anmäler ditt besök så vi vet hur många som kommer.

ANMÄLNINGSFORMULÄR TILL BESÖKSDAGEN



Inriktningar

Läs mer om varje inriktning genom att klicka på länkarna nedan:

Vi ger undervisning i följande instrument:

  • blockflöjt
  • flöjt, oboe, klarinett, fagott
  • trumpet, horn, trombon, tuba
  • slagverk
  • sång
  • piano, gitarr
  • violin, viola, cello, kontrabas

På klassisk inriktning får du individuella lektioner i huvud- och biinstrument och regelbundet samspel i kammarmusikform. Musiklinjen ger kring 40 konserter både på och utanför skolan under ett läsår. Varje år genomförs en turné i södra Sverige. Undervisning i satslära och gehör bedrivs i grupper om 5 – 7 studerande, varje studerande har två olika lärare i gehör parallellt. Hela musiklinjen bildar en blandad kör med regelbundna repetitioner.

Kursen innehåller även genreöverskridande projekt, samt olika typer av förberedande aktiviteter för dig som planerar att söka vidare till högre musikutbildning.

 

Ansökan
För information om antagningsproven – klicka på knappen TILL ANSÖKAN.
Ansök senast 1 april.

På klassisk inriktning undervisar bl a följande lärare
CARL ANDERSSON (oboe)
OLE-KRISTIAN ANDERSEN (trombon)


JOHAN BRIDGER (slagverk)
År 2004 vann Johan både Solistpriset och Belgium International Marimba Duo Competition. Samma år debuterade han på både Wigmore Hall i London och på PASIC i USA. Johan ger regelbundet solokonserter med svenska & utländska orkestrar. Han ger även föreläsningar och mästarklasser runt om i Europa, Asien samt USA. Johan har uppträtt på bl.a. Mariinsky Theatre, National Concert Hall – Taipei & Carnegie Hall. Johan är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö och vid Northwestern University i Chicago och undervisar nu i Köpenhamn, Odense och Malmö.


HARRY ELLSTRÖM (kontrabas)

OSCAR FRANSSON (trumpet)

ÅSHILD HENRIKSEN (valthorn)


ANN-SOFI HÄRSTEDT (sång och kammarmusik)

Förutom att undervisa på Sundsgården är Ann-Sofi är även lektor i sång vid Musikhögskolan i Malmö där hon undervisar i grundläggande röstteknik, interpretation och sångmetodik. Hon leder universitetskurser i sångmetodik och solosång, främst för kyrkomusiker och handleder även skolans blivande sångpedagoger. Som metodik- och handledare arbetar Ann-Sofi med röstträning på alla nivåer; metodik för amatörer och körsångare, så väl som för klassiskt inriktade solister.


ALVI JOENSEN (gitarr)

Alvi Joensen har en diplomutbildning i klassisk gitarr från Musikhögskolan i Malmö, där han hade Göran Söllscher och Gunnar Spjuth som gitarrlärare. Utöver soloframträdanden är Alvi också aktiv kammarmusiker. Hans intresse för nyskriven musik har lett till ett flertal uruppföranden, både solo- och kammarmusikverk, och en gitarrkonsert av Staffan Storm.


PER JOHANSSON (klarinett)


DANIEL KUZMIN (violin)


EVA LUNDGREN (piano och kammarmusik)
Universitetsadjunkt vid Musikhögskolan i Malmö, Lunds Universitet.
Undervisar i piano och kammarmusik
Eva Lundgren


PIA LOMAN  (blockflöjt)
MAGNUS NILSSON (fagott)
PER NORDELL (saxofon)
JOACHIM OLSSON (instudering/interpretation)
MATS PAULSON (kör, kördirigering och ensembleledning)
PER-INGVAR REUTER (arr/komp, satslära och gehör)

ERLAND SJUNNESSON (piano, ljudproduktion och gehör)
JOHAN SKEPPSTEDT-ANDERSSON (tvärflöjt)
NILS ULLNER (cello)

Utbildningen ger dig mycket goda möjligheter att utvecklas som musiker och musikskapare, och hjälper dig att nå dina framtida mål. Utbildningen optimerar dina möjligheter att gå vidare till högre utbildning på tex musikhögskola, men lägger även en god grund för en framtid som frilansande musiker.

Utbildningen innehåller:

    • Ensemblespel i olika konstellationer med olika genrer i projekt/block. Varje genreblock leds av ensemblelärare med gedigen kunskap inom den aktuella genren. Improvisation är en viktig del. Återkommande konserter på scener i Helsingborg och närområdet är en viktig del av kursen.

    • Individuell undervisning i huvudinstrument.

    • Låtskrivarkurs/arrangering med inspirerande lärare. Låtar och arrangemang spelas i de olika ensembleprojekten.

    • Studio/musikproduktion. I studion får du möjlighet att låta några av ensembleprojekten leda fram till en slutproduktion.

    • Gehörsträning med fokus på att utveckla de delar av gehöret som gör dig till en bättre ensemblemusiker.

    • Harmonilära och musikteori. Kursen hjälper dig att utveckla kunskaper och förståelse kring harmonik/färgningar/steganalys/arrangering mm.

    • Kortkurs i musikbranschens ekonomi, möjligheter och rättigheter.

    • Körsång. Tillsammans med övriga inriktningar på Sundsgårdens musiklinje får du möjlighet att sjunga i kör under professionell ledning.

    • Gästföreläsningar och genreöverskridande projekt tillsammans med övriga inriktningar på Sundsgårdens musiklinje.

Mer information om antagningsproven och utbildningen kommer inom kort.

Ansökan

För information om antagningsproven – klicka på knappen TILL ANSÖKAN.

Ansök senast 1 april.

Högskoleförberedande utbildning i kyrkomusik på Sundsgårdens Folkhögskola. Utbildningen bedrivs i både helfart och halvfart. Kursinnehållet anpassas individuellt för att ge de bästa förutsättningarna för såväl studerande som nyligen har påbörjat sina musikstudier som för etablerade musiker och musikpedagoger som vill påbörja kyrkomusikaliska studier för en framtid som kyrkomusiker.

Utbildningen i kyrkomusik erbjuder enskild undervisning i orgel, piano, sång och instudering, samt grupplektioner i körsång och körledning, ensemble och kammarmusik, gehör, sats- och harmonilära. Kursens innehåll ger goda förutsättningar för vidare studier vid musikhögskolornas kyrkomusikerutbildningar.

Sundsgårdens Folkhögskola ligger naturskönt beläget vid Öresunds strand vid Råå i södra Helsingborg, och erbjuder tät kollektivtrafik till Helsingborg, Lund, Malmö och Köpenhamn. För mer information om skolan och utbildningen, se sundsgarden.se

Ansökan
För information om antagningsproven – klicka på knappen TILL ANSÖKAN.
Ansök senast 1 april.

På kyrkomusikinriktning undervisar bl a följande lärare
FREDRIK ALBERTSSON (orgel)
ANN-SOFI HÄRSTEDT (sång och kammarmusik)
EVA LUNDGREN (piano och kammarmusik)
JOACHIM OLSSON (instudering/interpretation)
MATS PAULSON (kör, kördirigering och ensembleledning)
PER-INGVAR REUTER (arr/komp, satslära och gehör)
ERLAND SJUNNESSON (piano, ljudproduktion och gehör)

Utbildningen i arrangering/komposition är 1 – 2 årig, och syftar till att ge fördjupade kunskaper och nya insikter inom det egna komponerandet. Stor vikt läggs vid utvecklandet av idéer och strategier i skapandeprocessen. Även stilstudier, musikalisk analys, elektroakustisk musik och övningar i instrumentation, kontrapunkt och harmonilära inkluderas. Det finns goda möjligheter att få sin musik framförd; i första hand av de studerande på musiklinjen, men även i projekt utanför skolan.

Antagningsprov
Skicka några exempel på din musik, antingen klingande (i något standardformat), eller i partiturform (pdf). Gärna bådadera. Om du vill så får du också gärna komplettera bilden av ditt musicerande genom att skicka en videoinspelning där du spelar något instrument eller sjunger, antingen själv eller tillsammans med andra. Information om hur du skickar dina arbetsprover till oss kommer i den inbjudan till antagningsprov som skickas ut i början av april via mail (den mailadress som registrerades i samband med ansökan). I inbjudan finns också information om tidpunkt och tillvägagångssätt för antagningsprovens olika delar. Förutom de arbetsprover som vi ber dig skicka in till oss, så ingår följande moment i antagningsprovet:

  • Komposition utifrån givet tonmaterial eller text
  • Fyrstämmig körsats utifrån givet tema
  • Prov i satslära och musikteori
  • Intervju via telefon/videolänk

Ansökan
Klicka på knappen TILL ANSÖKAN.
Ansök senast 1 april.
Välkommen med din ansökan!

Den som har Musik- och ljudproduktion som huvudinriktning erbjuds att skaffa sig grundläggande kunskaper inom ljudteknik, musikproduktion och arrangering/komposition.

Du får möjlighet att skriva, arrangera och spela in din egen musik samt spela in musiklinjens ensembler (jazz och klassiskt). Via samarbete med skolans teaterutbildning finns det också möjlighet att arbeta med musik- och ljuddesign till deras föreställningar. Utbildningen ger en god grund för den som funderar att vidareutbilda sig inom dessa områden. Du har stor frihet att arbeta med eget skapande och med egna musikprojekt. Grundutbildningen är ettårig med möjlighet att söka till ett andra år. Musiklinjen gör regelbundet flera konserter varje månad och vid lämpliga tillfällen får du jobba med livemixning, liveinspelning och filmning.

Angående bi-instrument så erbjuds du i första hand arrangering/komposition då det är en naturlig del i ämnet musikproduktion. Andra alternativ är dock möjliga och val av bi-instrument görs först i samband med kursstart.

Sundsgårdens Musiklinje är en musikutbildning för dig som vill förbereda dig för vidare musikstudier på musikhögskola eller annan högre musikutbildning. Utbildningen fungerar även utmärkt för dig som vill utveckla dina musikaliska och konstnärliga färdigheter utan fokus på vidare högre utbildning. Vi erbjuder även möjlighet att anpassa kursinnehållet för dig som har studerat vid musikhögskola eller motsvarande, och önskar fördjupa dina kunskaper i en kreativ folkhögskolemiljö.

 

Antagningsprovet
Skicka några exempel på din musikproduktion i något standardfilformat. Om du vill så får du också gärna komplettera bilden av ditt musicerande genom att skicka en videoinspelning där du spelar något instrument eller sjunger. Antingen själv, tillsammans med andra, eller till ett backing track. Information om hur du skickar dina arbetsprover till oss kommer i den inbjudan till antagningsprov som skickas ut i början av april via mail (den mailadress som registrerades i samband med ansökan). I inbjudan finns också information om tidpunkt och tillvägagångssätt för antagningsprovets övriga delar. Förutom de arbetsprover som vi ber dig skicka in till oss, så ingår följande moment i antagningsprovet:

  • Prov i satslära och musikteori
  • Intervju via telefon/videolänk

Ansökan
För mer information om antagningsproven – klicka på knappen TILL ANSÖKAN.
Ansök senast 1 april.
Välkommen med din ansökan!

Utrustning i inspelningsstudion samt i det arbets- och mixrum du har tillgång till:

  • Apple iMac med Pro Tools och Logic Pro
  • Focusrite ljudkort och Mikrofonförstärkare
  • Event 20/20 Bas / Yamaha HS7 högtalare
  • Mikrofoner från Röde, Milab, Shure, Sennheiser och Studio Projekts
  • DI-boxar från Radial
  • Finale för notskrift

Du kan ha kördirigering som ditt huvudinstrument. Utbildningen syftar till att arbeta med körsång i olika genrer. Du kommer att arbeta med en kör på skolan, men det finns också möjlighet till praktik utanför skolan.

Antagningsprovet
Antagningsprovet genomförs med hjälp av videoinspelning och intervju via videolänk. Det går utmärkt att använda en vanlig mobiltelefon vid inspelning av videon och för videosamtalet, men det är viktigt att ljud och bild återges så tydligt som möjligt.
Provet kommer att bestå av tre delar:

Provet kommer att bestå av tre delar:

  • Kördirigering av Uti vår hage: Sök upp en inspelning av sången för blandad kör. Gör en videoinspelning där du som dirigent tydligt syns medan du fiktivt leder kören genom stycket (med körinspelningen tydligt ljudande i bakgrunden).
  • Redogörelse av arbetsprocessen med valfritt körstycke: Du väljer musik för blandad kör, och upprättar en metodisk plan över hur arbetet med att repetera detta stycke tillsammans med en kör kan se ut.
  • Intervju: Under intervjun pratar vi om din musik och ditt musicerande, om tidigare utbildning och förväntningar på kommande utbildning och framtid. Du får naturligtvis också möjlighet att ställa frågor om utbildningen på Sundsgården.

I den inbjudan som skickas ut till alla sökande i början av april, finns information om tidpunkt och tillvägagångssätt för antagningsprovets olika delar. (Inbjudan skickas till den mailadress som registrerades i samband med ansökan).

Ansökan
För mer information om antagningsproven – klicka på knappen TILL ANSÖKAN.
Ansök senast 1 april.
Välkommen med din ansökan!

Du kan även kontakta Mats Paulson – lärare i körsång, kördirigering och ensembleledning.
mats.paulson@mhm.lu.se

Musik 15 hp
I samarbete med Musikhögskolan i Malmö finns en fristående kurs ”Programförberedande kurs i musik”, 15 högskolepoäng (MUHI51). Kursen är förlagd till Sundsgården och är en förberedande musikutbildning inför musikhögskolestudier. Antagning sker vid musiklinjens ordinarie antagningsprov, se viktig information om antagningsprovens innehåll och aktuella datum. Mer information om högskolekursen finns i kursplanen.

https://www.antagning.se/se/search?period=24&freeText=muhi51 

Kursinnehåll

Utbildningen är mycket lämplig inför högre musikstudier genom vårt nära samarbete med Musikhögskolan i Malmö, Lunds Universitet. En mycket stor andel av våra musikhögskolesökande elever blir antagna till den utbildning de sökt.

Vi lägger mycket tid på ensemblespel och kammarmusik, och ger många konserter både på och utanför skolan. Bland våra samarbetspartners finns Musikhögskolan i Malmö, Helsingborgs Konserthus, Jazz i Helsingborg, Dunkers Kulturhus och Svenska kyrkan i Helsingborg, där vi regelbundet ger konserter. Varje år genomförs konsertturnéer i södra Sverige, och musiklinjen ger kring 40 konserter varje läsår.

Kursen innehåller undervisning i huvudinstrument, biinstrument, ensemble/kammarmusik, satslära, gehör, körsång, ensembleledning, noteditering, ljudproduktion samt workshops och clinics med gästande ensembler, musiker och föreläsare.

         


Följ oss på sociala medier:

På musiklinjens Facebook kan du ställa frågor om hur det är att studera på musklinjen.

      


Filmklipp

Filmklipp med klassisk inriktning från läsåret 2023/24

Filmklipp med inriktning jazz från läsåret 2023/24

Jazzinriktningen kommer att ersättas av inriktningen Jazz/Pop/Soul med start höstterminen 2025

Musiklinjen – deltagare berättar

Boende

Det finns möjlighet att bo på skolans internat.

Kostnader/avgift  

Kursavgiften är 1920 kr per termin.
Kostnad för internat- och externatavgift tillkommer, läs mer här:   

Studiemedel (CSN)  

Kursen berättigar till bidrag/lån från CSN. Du tar själv kontakt med CSN. 


Skriv ut

Dela sida

Kontakt

Per-Ingvar Reuter

Några av de musiker, ensembler och gästlärare som har besökt Sundsgården den senaste tiden:

Lars Jansson Trio, Mattias Svensson, Carl Mörner, Maggi Olin, LSD, Essens 1, Låkekvintetten, Duo Tempra, Trio Sanssouci, Waterboogie System, John Venkiah Trio, Per Anders Skytt, Casey Moir Band, Lingling, Trio Anassa, Peter Asplund, Stefan Klaverdal, Helsingborgs brasskvintett, Stenhammarkvartetten, Jacob Karlzon Trio, JazzKamikaze, Indrakvartetten, Håkan Broström Quartet, Per Thornberg, Trio Sakura, Karin Hammar Fab4, The Nordic Baroque Band, Elias Källvik, Fanny Gunnarsson, Per Tengstrand, Amanda Ginsburg, Gitta-Maria Sjöberg, Phil Grenadier. 


På musiklinjen undervisar bland andra följande lärare:

Fredrik Albertsson (orgel)
Carl Andersson (oboe)
Anna Pauline Andersson (sång)
Johan Bridger (slagverk)
Harry Ellström (kontrabas)
Markus Falkbring (viola)
Oscar Fransson (trumpet)
Richard Hauer (gitarr)
Ola Hedén (piano, ensemble, satslära och gehör)
Åshilld Henriksen (valthorn)Ann-Sofi Härstedt (sång och kammarmusik)
Alvi Joensen (gitarr)
Per Johansson (klarinett)
Per Knutsson (trummor)
Daniel Kuzmin (violin)
Pia Loman (blockflöjt)Eva Lundgren (piano och kammarmusik)
Peter Nilsson (trummor)Magnus Nilsson (fagott)
Joachim Olsson (kammarmusik, instudering och piano)Mats Paulson (kör, kördirigering och ensembleledning)
Per-Ingvar Reuter (arr/komp, satslära och gehör)
Erland Sjunnesson (piano, musik- och ljudproduktion och gehör)
Johan Skeppstedt-Andersson (tvärflöjt)
Tomas Trulsson (saxofon)
Niels Ullner (cello)
Johnny Åman (kontrabas/ensemble)

Skriv ut

Dela sida

Profilkurser