Våra utbildningar

Våra utbildningar

Vi erbjuder vuxenstudier med engagerade lärare som bryr sig om mer än bara studieresultat. För dig som inte gått gymnasiet, saknar fullständiga gymnasiebetyg eller inte var nöjd med dina betyg erbjuder vi behörighetsgivande kurser för vuxna på gymnasienivå (motsvarar komvux). Du kan även läsa in svensk grundskola.

Vill du fördjupa dig i ett intresse är du välkommen att söka en profilkurs i teater eller musik.

Här kan du även söka tre olika yrkesutbildningar som ger dig god anställningsbarhet efter utbildningen. Välj mellan Vårdbiträde, Assistent/Lärarassistent och Språk- och lärarassistent.

Behörighetsgivande kurser

Behörighetsgivande kurser är för dig som saknar behörighet i gymnasiet eller grundskolan.
Behöver du komplettera dina behörigheter för yrkeshögskola, högskola eller universitet? Då kan du gå en behörighetsgivande kurs hos oss. Dessa kurser kallas för Allmän kurs och vänder sig främst till dig som saknar fullständig grundskole- eller gymnasieutbildning och som söker ett alternativ till studier på gymnasiet eller komvux. Allmän kurs innehåller gymnasiegemensamma ämnen och du kan välja en inriktning du behöver eller är intresserad av.

Sundsgårdens folkhögskola i Helsingborg erbjuder de inriktningar som du ser här nedan.

Visa kurser

Profilkurser

En profilkurs är en kurs där man fokuserar på ett speciellt ämne eller område. Här studerar man inte de allmänna ämnen som ger behörigheter till högskolan.

På Sundsgårdens folkhögskola finns två estetiska profilkurser för dig som vill utbilda dig inom teater och musik. Utbildningarna ger dig tid och möjlighet att fokusera på ditt intresse och utvecklas inom det.

Här finns kursen för dig som är 55 år eller äldre och som vill fortsätta lära och utvecklas samt kurs för dig med afasi där vi jobbar med språklig träning och varvar med friskvård, kreativitet och matematik.

När du avslutat en profilkurs får du ett intyg som styrker att du gått kursen.

Visa kurser

Yrkesutbildningar

På Sundsgårdens folkhögskola kan du utbilda dig till ett särskilt yrke och få goda chanser till anställning efter fullgjord utbildning.

Vill du jobba med människor har vi tre utbildningar som passar dig. Hos oss kan du läsa till Språk- och lärarassistent, Assistent/Lärarassistent och Vårdbiträde.

Efter utbildningen har du möjlighet att få ett utbildningsbevis.

Visa kurser

Övriga kurser

Sundsgårdens folkhögskola erbjuder uppdragsutbildningar som SMF (studiemotiverande folkhögskolekurs) och Etablering. Dessa söker du genom arbetsförmedlingen.

SFI (Svenska för invandrare) söker du via Helsingborgs kommun.

Här kan du även välja en kostnadsfri distansutbildning om stressrelaterad ohälsa.

Visa kurser

Läs in svensk grundskola

Grunden – Grundskolenivå

För dig som läsa in svensk grundskola. Det är en kurs som hjälper dig att komma igång med studierna så att du sedan ska kunna läsa vidare på motsvarande gymnasienivå, eller yrkesutbildning. …

Läs mer

Ny behörighetsgivande gymnasienivå

Steg 1 – Gymnasienivå

Kursen vänder sig till dig som ska påbörja studier motsvarande gymnasiet, eller som studerat mindre än ett år på gymnasienivå. Välj inriktning Hållbarhet, Service, Körkort, IT…

Läs mer

Behörighetsgivande kurs - gymnasienivå

Mänskliga rättigheter – Gymnasienivå

Skaffa behörighet till yrkeshögskola, högskola och universitet och få viktiga verktyg som du kan använda dig av i framtida studier och ett kommande yrkesliv. …

Läs mer

Behörighetsgivande kurs - gymnasienivå

Dyslexi/Läs & Skriv – Gymnasienivå

Det här är linjen för dig med diagnosen dyslexi och/eller dyskalkyli. Du får chansen att klara av de ämnen som ger grundläggande behörighet för högskolestudier. …

Läs mer

Behörighetsgivande kurs - gymnasienivå

Asperger/AST – Gymnasienivå

Utbildningen för dig med autismspektrumdiagnos och som vill fullfölja studier på motsvarande gymnasienivå. Du får samtidigt insikt och kunskap om din diagnos. …

Läs mer

Ny yrkesutbildning

Vårdbiträde

Ny yrkesutbildning som vänder sig till dig som tycker om att arbeta med människor och som vill arbeta inom vård och omsorg. Ger möjlighet till arbete inom sjukvård, hemtjänst, äldreomsorg och handikappomsorg….

Läs mer

Yrkesutbildning

IT – som framtidsyrke

En bra bas att bli webbprogrammerare. Efter utbildningen kan du söka vidare till exempelvis School of applied technology för vidareutbildning eller börja ansöka om jobb och traineeships som junior webbprogrammerare….

Läs mer

1-årig Yrkesutbildning

Assistent / Lärarassistent

Människor med särskilda behov kan behöva lärarassistent, elevassistent eller personlig assistent. Välkomna att söka vår 1-åriga yrkesutbildning som ger goda chanser till anställning….

Läs mer

1-årig Yrkesutbildning

Språk- & lärarassistent

Var med och skapa en hållbar skola för alla! Som språk- och lärarassistent kommer du att jobba med Sveriges nya skola och en framtid för våra barn och ungdomar….

Läs mer

1-årig Profilkurs

Teaterlinjen Teater på turné

1-årig teaterutbildning där du får prova på livet som fri teatergrupp. Här får du grundläggande skådespelarträning, skriva manusunderlag, rigga ljus, ljud och scenografi, turnéra och utvecklas i mötet med publiken….

Läs mer

1-årig Profilkurs

Teater på plats – för dig med NPF

1-årig teaterlinje som vänder sig till dig med asperger, högfungerande autism, adhd/add etc. Vi använder teater som metod för personlig utveckling där du har möjlighet att utveckla din självkännedom och självkänsla. …

Läs mer

Profilkurs med olika inriktningar

Musik

En musikutbildning för dig som vill förbereda dig för vidare musikstudier på musikhögskola eller annan högre musikutbildning. Kursen erbjuder inriktningarna Jazz -improvisation, Klassisk musik, Kyrkomusik, Arrangering/komposition, Kördirigering samt Musik- och ljudproduktion….

Läs mer

Profilkurs

Afasilinjen

Afasilinjen är för dig som har afasi efter stroke. Här arbetar vi aktivt med att tala, lyssna, läsa och skriva. Språklig träning varvas med friskvård, kreativitet och matematik. I höst på semi-distans…

Läs mer

Profilkurs

55 plus

Kursen vänder sig till dig som är 55 år eller äldre och vill fortsätta lära och utvecklas. Vi vänder oss till dig som är arbetsfri, har pension och är nyfiken på ett nytt skede i livet….

Läs mer

För äldre utrikesfödda

Språka – För äldre utrikesfödda

Vi vill bryta ensamhet och segregation för utlandsfödda äldre och samtidigt bredda kunskapen i det svenska språket. Vi gör detta genom att anordna träffar på Sundsgårdens Folkhögskola två gånger i veckan. På Språka lär och pratar vi svenska på ett nytt sätt….

Läs mer

Övrig kurs

SFI – Svenska för invandrare

SFI är till för dig som inte har svenska som modersmål, och som vill lära dig grunderna i det svenska språket. Hos oss kan du läsa SFI på A, B, C och D-nivå. …

Läs mer

Övrig kurs

Svenska från dag ett

Grundsvenska och samhällsorientering för asylsökande. Svenska från dag ett är en kurs för dig som är nyanländ och som fortfarande väntar på beslut från Migrationsverket. Kursen som är på heltid ger dig hjälp/stöd med svenska språket….

Läs mer

Studiemotiverande kurs

SMF Studiemotiverande folkhögskolekurs

Kursen vänder sig till dig som är arbetslös och saknar formell gymnasiekompetens. Du får prova på att studera på folkhögskola under tre månaders tid. …

Läs mer

Övrig kurs

Etableringskurs

Etableringskursen vänder sig till dig som är nyanländ i Sverige och deltar inom Etableringsprogrammet genom Arbetsförmedlingen….

Läs mer

Distanskurs

Bibel distans

Vill du gå en bibelskola och fördjupa din kunskap om Bibelns berättelser? Har du inte tid eller möjlighet att studera på heltid på annan ort? Är du ”mitt i livet”? Bibelkursen ges på halvdistans med sex fysiska lördagsträffar på Sundsgården. Den går på kvartsfart över två terminer……

Läs mer

Distanskurs

Hitta balans vid stressrelaterad ohälsa – distanskurs

Lär dig förstå vad som händer i kroppen vid stress, träna och utveckla din mentala ergonomi. Lär dig hitta och fylla på med det som ger energi och välj bort det du inte behöver. …

Läs mer