Våra utbildningar

Våra utbildningar

Vi erbjuder vuxenstudier med engagerade lärare som bryr sig om mer än bara studieresultat. För dig som inte gått gymnasiet, saknar fullständiga gymnasiebetyg eller inte var nöjd med dina betyg erbjuder vi behörighetsgivande kurser för vuxna på gymnasienivå (motsvarar komvux). Du kan även läsa in svensk grundskola.

Vill du fördjupa dig i ett intresse är du välkommen att söka en profilkurs i teater eller musik.

Här kan du även söka flera olika yrkesutbildningar som ger dig god anställningsbarhet efter utbildningen. Välj mellan: Undersköterska med inriktning hälsa, Lärarassistent, IT – Front end Developer samt IT – Tech for women.

Behörighetsgivande kurser

Allmänna kurser (behörighetsgivande) är för dig som saknar behörighet i gymnasiet eller grundskolan.
Behöver du komplettera dina behörigheter för yrkeshögskola, högskola eller universitet? Då kan du gå en behörighetsgivande kurs hos oss. Dessa kurser kallas för Allmän kurs och vänder sig främst till dig som saknar fullständig grundskole- eller gymnasieutbildning och som söker ett alternativ till studier på gymnasiet eller komvux. Allmän kurs innehåller gymnasiegemensamma ämnen och du kan välja en inriktning du behöver eller är intresserad av.

Sundsgårdens folkhögskola i Helsingborg erbjuder de inriktningar som du ser här nedan.

Visa kurser

Profilkurser

En profilkurs är en kurs där man fokuserar på ett speciellt ämne eller område. Här studerar man inte de allmänna ämnen som ger behörigheter till högskolan.

På Sundsgårdens folkhögskola finns två estetiska profilkurser för dig som vill utbilda dig inom teater och musik. Utbildningarna ger dig tid och möjlighet att fokusera på ditt intresse och utvecklas inom det.

Här finns kurs för dig som är 55 år eller äldre och som vill fortsätta lära och utvecklas, kurs för dig med afasi samt kurs om att leva hållbart.

När du avslutat en profilkurs får du ett intyg som styrker att du gått kursen.

Visa kurser

Yrkesutbildningar

På Sundsgårdens folkhögskola kan du utbilda dig till ett särskilt yrke och få goda chanser till anställning efter din utbildning. Det är stor efterfrågan på personal inom de yrkesinriktningar vi valt att utbilda inom, för att du lättare ska kunna få ett jobb helt enkelt.

Vill du jobba med människor har vi flera olika utbildningar som kan passa dig. Hos oss kan du läsa till Undersköterska, Vårdbiträde och Lärarassistent. Vill du arbeta med webbprogrammering har vi två olika kurser du kan välja, IT – Front end Developer  eller  IT – Tech for women. Efter utbildningen har du möjlighet att få ett utbildningsbevis.

Visa kurser

Övriga kurser

Uppdragsutbildningar

Sundsgårdens folkhögskola erbjuder uppdragsutbildningar som exempelvis

  • SMF (studiemotiverande folkhögskolekurs) – söks genom arbetsförmedlingen
  • SMI (studiemotiverande insats) – söks genom arbetsmarknadsförvaltningen
  • SFI (genomförs i samarbete med Svenska kyrkan)
  • ESF-projektet Fast Care för ukrainare ’Fokus studier och arbete’

Samverkanskurser

Dessutom anordnas samverkanskurser med föreningar kopplade till våra huvudmän eller med föreningar för personer med olika funktionsnedsättningar som Sundsgården samverkar med.

Samverkanskurserna anordnas av Sundsgården, i samarbete med en samverkanspart. Innehållet kan variera mycket, men det ska leva upp till statens syften med stödet till folkbildningen.

Dessa syften är att:

  • Stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin,
  • Bidra till att göra det möjligt för en ökad mångfald människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen,
  • Bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället,
  • Bidra till att bredda intresset för och delaktigheten i kulturlivet.

Vilka samverkanskurser som erbjuds och hur man ansöker till dem ser du nedan.

För information om våra samverkanskurser kontakta Sara Rooth sara.rooth@sundsgråden.se

Visa kurser

Behörighetsgivande kurs - gymnasienivå

Inriktning mänskliga rättigheter – Gymnasienivå

På vår kurs med inriktningen Mänskliga rättigheter, kan du skaffa behörighet till yrkeshögskola, högskola och universitet och få viktiga verktyg som du kan använda dig av i framtida studier och ett kommande yrkesliv. …

Läs mer

Behörighetsgivande kurs - gymnasienivå

Allmän kurs anpassad studiegång – Gymnasienivå

Allmän kurs anpassad studiegång – Gymnasienivå Det här är kursen för dig som har behov av att studera i egen…

Läs mer

Läs in svensk grundskola

Grunden – Grundskolenivå

För dig som läsa in svensk grundskola. Det är en kurs som hjälper dig att komma igång med studierna så att du sedan ska kunna läsa vidare på motsvarande gymnasienivå, eller yrkesutbildning. …

Läs mer

Behörighetsgivande kurs - gymnasienivå

Dyslexilinjen – Gymnasienivå

Dyslexilinjen – Gymnasienivå Allmän kurs dyslexi Kursen vänder sig till dig som har dyslexi och som upplever att du har…

Läs mer

Yrkesutbildning

IT – Front end Developer

En bra bas att bli webbprogrammerare. Efter utbildningen kan du söka vidare till exempelvis School of applied technology för vidareutbildning eller börja ansöka om jobb och traineeships som junior webbprogrammerare….

Läs mer

Yrkesutbildning

IT – Tech for women

IT – Tech for women Currently women and non-binaries are underrepresented in the IT world. Our aim is to provide…

Läs mer

Yrkesutbildning

Undersköterska med inriktning hälsa

Ny yrkesutbildning som vänder sig till dig som tycker om att arbeta med människor och som vill arbeta inom vård och omsorg. Ger möjlighet till arbete inom sjukvård, hemtjänst, äldreomsorg och handikappomsorg….

Läs mer

Profilkurs

Afasilinjen

Afasilinjen är för dig som har afasi efter stroke. Här arbetar vi aktivt med att tala, lyssna, läsa och skriva. Språklig träning varvas med friskvård, kreativitet och matematik. I höst på semi-distans…

Läs mer

Sundsgårdens Teaterutbildningar

Teater

Sundsgårdens skolscen Teaterutbildningen på Sundsgården är sprungen ur Communitykulturen. 1985 startades en teaterförening på Sundsgården inspirerad av Communityteater i England….

Läs mer

Behörighetsgivande kurs - gymnasienivå

Asperger/AST – Gymnasienivå

Utbildningen för dig med autismspektrumdiagnos och som vill fullfölja studier på motsvarande gymnasienivå. Du får samtidigt insikt och kunskap om din diagnos. …

Läs mer

1-årig Yrkesutbildning

Lärarassistent

Lärarassistent Vill du arbeta inom skolan som lärarassistent/pedagogisk resurs så är detta utbildningen för dig. Utbildningen till lärarassistent ger dig…

Läs mer

Profilkurs med olika inriktningar

Musik

En musikutbildning för dig som vill förbereda dig för vidare musikstudier på musikhögskola eller annan högre musikutbildning. Kursen erbjuder inriktningarna Jazz -improvisation, Klassisk musik, Kyrkomusik, Arrangering/komposition, Kördirigering samt Musik- och ljudproduktion….

Läs mer

Profilkurs

Seniorakademin 55+ Två dagar i veckan

Kursen vänder sig till dig som är 55 år eller äldre och vill fortsätta lära och utvecklas. Vi vänder oss till dig som är arbetsfri, har pension och är nyfiken på ett nytt skede i livet….

Läs mer

Profilkurs

Seniorakademin 55+ En dag i veckan

Seniorakademin 55+ En dag i veckan Detta är en kurs för livslångt lärande för dig som är 55 år eller…

Läs mer