Aktiviteter och fritid

Aktiviteter och fritid

Sundsgården ligger i en fantastisk miljö med havet och naturen som närmaste granne. Det finns gott om möjligheter att röra på sig. Du kan jogga eller promenera längst havet, spela boule, beachvolley, tennis, basket eller fotboll på skolans område.

På skolan finns ett välsorterat bibliotek som ständigt uppdateras med de senaste böckerna, det finns tillgång till tidningar och tidskrifter. Varje termin anordnas gemensamma aktiviteter på kvällarna i form av bland annat grillkvällar, musik- och teaterföreställningar eller teckningskurser.

Fina omgivningar

Sundsgården ligger en knapp mil söder om Helsingborg, strax utanför Råå fiskeläge. Området är skyddat som strövområde och som vattentäkt. Därför tronar skolan i ensamt majestät mitt i Öresundsregionens pulserande, expansiva liv. Det är en oas i en fantastisk naturmiljö. Råå fiskeläge ligger på 15 minuters promenad längs stranden norrut. Där kan du vandra omkring bland pittoreska gatuhus och gränder med kullerstenar.

Råå Småbåtshamn är en av västkustens mest besökta gästhamnar och tillsammans med ”Råå museum för fiske och sjöfart” väl värda ett besök. Från Råå kan man året runt följa med på fisketurer eller sommartid ta båten Confident till Ven, Tycho Brahes ö mitt i Öresund. Helsingborg är en av de äldsta städerna i Norden, över 900 år gammal. Idag är Helsingborg en modern storstad med en småstads charm. Det är en grön stad med mycket träd, buskar och blommor.

Sofiero slott och friluftsmuseet Fredriksdal är berömda för sin blomsterprakt och sina fantastiska anläggningar. Helsingborg har blivit Sveriges Eko-kommun 2009 tack vare ett mycket framgångsrikt arbete med sophantering och återvinning av energi. Staden präglas också av sin internationella position med hamn, järnväg och knutpunkt för busstrafik mitt i dess hjärta. Den gamla borgen Kärnan bevakar det hela från sin höga position på förkastningsbranten. Gågator förbinder norr och söder med sina olika karaktärer. Helsingborg gör skäl för namnet ”Sundets Pärla”.

Skåne erbjuder mycket att upptäcka. Ta en tur till Kullabygden eller Bjärehalvön med sina vilda berg. Besök Kullens Fyr eller åk fiskebåt från Torekov till Hallands Väderö. Glumslövs backar strax söder om Sundsgården erbjuder fina vandringsleder och en mycket vacker utsikt över Ven. Nordvästskåne är känt för sin saltglaserade keramik. Närmast finns Raus och Wallåkra stenkärlsfabriker. Höganäs ligger inte alltför långt borta. Lite längre bort lockar Österlen.

En tur till Danmark kan verka självklart. Västskåne är nog mer danskt än svenskt i vissa avseenden, på gott och ont, och Köpenhamn är en naturlig centralort i Öresundsregionen. Mitt emot Sundsgården, på andra sidan sundet, ligger det världsberömda konstmuseet Louisiana. Man kan med fördel kombinera detta med en rundtur runt Öresund. Ta färjan från Helsingborg till Helsingör och därefter tåget till Köpenhamn. Gör ett stopp för t ex Louisiana eller Karen Blixenmuseet, och fortsätt därefter till Köpenhamn.

Efter några turer på Ströget tar du tåget till Malmö över den väldiga Öresundsbron. Efter en bättre måltid vid Lilla Torg går färden vidare hem till Helsingborg igen. Naturligtvis erbjuder Regiontrafiken lämpliga biljettalternativ för en sådan dag.

Skriv ut

Dela sida

Skriv ut

Dela sida