Kurs i Läkande skrivande

Kurs i Läkande skrivande

Skriv för att läka – prova på reflekterande skrivande

Helgkurs 23-24 mars 2024

Längd: 2 dagar, lördag kl. 9.30-16 och söndag kl. 10-15.

Kurskostnad: helpension, inkl enkelrum på hotellet: 7900 kr inklusive moms.

Anmälan görs till: lakande.skriv@sundsgarden.se 

Vill du utforska skrivande som ett reflekterande och hjälpsamt verktyg på vägen?

Under denna helgkurs provar vi på expressiva skrivmetoder och gör på så vis en liten vandring i vår livsberättelse. Vi gör små men kraftfulla resor in i ditt förflutna och ännu viktigare – in i din inre visdom där syftet är att avslöja en fylligare, rikare förståelse av dig själv på vägen framåt.

Det finns många namn för denna metod, eller form av skrivande; reflekterande, utforskande, läkande skrivande eller expressivt skrivande, ett så kallat uttrycksfullt, känslomässigt skrivande. Expressivt skrivande har sin bas i amerikansk forskning, där socialpsykologiprofessor James W. Pennebaker, började undersöka vad som händer när vi genom pennan närmar oss händelser som drabbat oss djupt känslomässigt under 80-talet, vid University of Texas, Austin. 

Idag visar forskningen även att vi inte behöver skriva och fokusera enbart på olyckliga tankar för att skrivandet ska vara terapeutiskt. Skrivandet kan vara terapeutiskt även om vi inte skriver och fokuserar enbart på olyckliga tankar. Vi kan ha lika stor nytta av att skriva om lycka eller glädje, eller om världen runt omkring oss.

Här står processen i fokus, hur det känns att skriva och vad som händer i oss när vi gör det. Vi kommer att prova på en rad olika skrivövningar och samtala om dem. Under denna helg gör vi en djupare resa, där målet är att skapa något meningsfullt.

Inga förkunskaper behövs.

Är du långväga och vill boka en extranatt på hotellet: https://www.sundsgardenkonferens.se/sv

Kursledaren: Emelie Hill Dittmer är skrivpedagog, frilansjournalist och författare. Emelie har under åren undervisat hundratals människor i läkande skrivande, både i England och Sverige, i grupp och individuell handledning, däribland Österlens folkhögskola. 

Hösten 2021 debuterade hon med fackboken Skriv för att läka – en guide i reflekterande skrivande på Lassbo förlag. Hon har även medverkat som gästskribent i de amerikanska guideböckerna The Great Book of Journaling – How Journal Writing Can Support a Life of Wellness, Creativity, Meaning and Purpose (Mango Publishing 2022) och Transformational Journaling for Coaches, Therapists and Clients: A Complete Guide to the Benefits of Personal Writing(Routledge 2021) samt antologin När mammor dör (Ordberoende förlag 2020)

För mer info om Emelie Hill Dittmer: emeliehdittmer.com


Skriv ut

Dela sida

Skriv ut

Dela sida

Sundsgårdsakademin