Rektorn klipper håret

Torsdag 27 oktober hade hela skolan allhelgonasamling i aulan där vår rektor Anneli Appelskog höll ett tal och klippte av sitt hår i solidaritet med kvinnors kamp i Iran. Se hela hennes tal nedan eller läs det längre ner på sidan.

Talet i sin helhet

Rektorstal – Allhelgonasamlingen 2022
Mahsa Amini, född 23 september 1999 i Saqqez, död 16 september 2022 i Teheran; Iran, var en kurdisk-iransk kvinna som dog under oklara omständigheter då hon gripits av Irans så kallade moralpolis. Hon var på besök hos släktingar i Teheran när hon greps den 14 september. Rubriceringen var brott mot islams klädkod, i detta fall efter att moralpolisen påstår att hon inte bar sin huvudduk; hijab, på ett korrekt sätt. Enligt vittnesmål släpades Amini in i en bil, där hon misshandlades svårt. Hon hamnade i koma och avled på sjukhus två dagar senare.
De iranska myndigheterna förnekade att något fel begåtts i samband med Aminis död. Händelsen har orsakat omfattande demonstrationer i Iran där kvinnor klipper av sitt hår och bränner sina slöjor i protest. Regimen i Iran har med hårda medel försökt att stoppa protesterna och allt har lett till fler dödsfall. Även internationellt har omfattande demonstrationer genomförts för att visa stöd till Amini.
Dödsmisshandeln har fördömts av bland andra FN och USA:s utrikesminister Antony Blinken.
Amini var från Saqqez som ligger i nordvästra Iran, och är en del av Kurdistan. Som en del i den iranska regimens förtryck av kurder kan myndigheterna tvinga invånarna till namnbyte. Mahsa är det namn som myndigheterna har bestämt att hon skulle bära, men Jina är det kurdiska namn hon gavs av sina föräldrar. Mordet och protesterna har kopplats till kurdernas kamp mot regimen. I demonstrationerna har personer från alla Irans kulturgrupper deltagit och det kurdiska slagordet ”Jin Jîyan Azadî” (”kvinnor, liv, frihet”) har utropats på gator och torg världen över.
De tog Jina Aminis rätt till frihet, de tog hennes namn, de tog hennes liv.
Vår svenska centerpartistiska Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani riktade hård kritik mot EU:s utrikesrepresentant i ett tal den 4 oktober. Från talarstolen i parlamentets kammare i Strasbourg sa hon att det är ett svek mot de iranska kvinnorna att inte ta ställning för dem i FN:s generalförsamling.
Abir Al-Sahlani, som är född i Irak, säger att EU-ledarna inte vidareförmedlar det europeiska stödet för de iranska kvinnorna. Efter de hårda orden klippte hon av en bit av sitt hår i protest.
De senaste veckorna har den iranska regimen slagit tillbaka med brutalitet mot protesterna efter Jina Aminis död.
Abir Al Sahlani säger:
– Det som kvinnorna i Iran och alla som protesterar har sagt hela tiden är: för vår röst vidare. De har inte sagt att vi ska komma och ta bort mullorna åt oss, det gör vi själva. Men visa oss att vi inte är ensamma, säger de. Och jag tror att en sådan handling kan visa konkret att vi är många i Europa och EU som står sida vid sida med de iranska kvinnorna i deras kamp för frihet.
– Modiga kvinnor och barn i Iran har protesterat och tvingats betala ett dyrt pris för det. Det återstår att se vad resultatet blir. Freds- och frihetsrörelsen i Iran behöver vårt stöd.
Hon förklarar att det är tradition bland kvinnor i Iran att klippa av sig håret när de är arga eller i sorg. Abir Al-Sahlani, som har ursprung i grannlandet i Irak, berättar att hon själv rakade huvudet som ung för att göra revolt.
I Iran brinner gatorna av ilska och protester mot det våld som ledde till Jina Aminis död.
Kvinnor och män protesterar mot de allt striktare lagar som införts, och de gör det med livet som insats. De som nu går ut på gatorna och på sociala medier och öppet visar sin avsky mot regimens politik, riskerar att arresteras, att misshandlas och i värsta fall förlora sina liv. De förtjänar vår djupaste respekt men också att vi agerar i solidaritet.

Vi måste tillsammans göra vad vi kan, beroende på våra individuella förutsättningar, för att bidra till den kamp som redan skördat alldeles för många liv. Kampen för kvinnors rättigheter och friheter, i alla dess former och uttryck och oavsett om det pågår långt borta eller här hemma, handlar om liv och död. Det har vi vetat sen länge. Jina är inte den enda som dödats för att hon ville leva i frihet. Och hon kommer inte vara den sista så länge vi inte är många fler som gör mer och vägrar acceptera förtryck så länge det inte berör oss själva.
Varje kvinna (och man?) äger själv rätten till sin kropp. Varje kvinna (och man?) äger själv rätten att bestämma vilka kläder eller religiösa symboler de vill bära. Eller inte vill bära. Man kan bära sin slöja med stolthet och glädje. Man kan bära den för att någon annan har bestämt det. Här får inte finnas vare sig tvång eller förbud. Det handlar om varje människas rätt till sitt eget liv, sin egen kropp och sin egen frihet. Det handlar om ömsesidig respekt.

Ingen är fri förrän alla är fria!
Den iranske artisten Shervin Hajipour har tillsammans med hundratals andra arresterats av moralpolisen. Hans ”brott” var att han lagt ut en sin protestsång ”Baraye” på sociala media för att hedra minnet av den mördade Jina Amini och som stöd för de iranska kvinnornas modiga kamp. Sången blev snabbt en viral hit på Instagram och följdes och delades av miljontals lyssnare inom några dagar men är inte längre tillgänglig där. Orsaken till att Shervin Haijpour arresterades var att han påstås stödja upprorsmakare och visa solidaritet med fienden, genom att posta protestsången på Instagram utan tillstånd från regimen.
”Jin Jîyan Azadî”, ”Kvinnor, liv, frihet”.

Publicerad: 2022-10-28

Skriv ut

Dela sida

Nyheter