Musiklinjen – information om antagningsprov

Musiklinjen – information om antagningsprov

Registrera din ansökan via knappen ”TILL ANSÖKAN” högst upp på musiklinjens startsida.

Klassisk inriktning

Du väljer 2 – 3 musikstycken ur olika epoker eller av varierande karaktär. Antagningsprovet sker genom att du skickar in en videoinspelning till oss, där du både hörs och syns så bra som möjligt. I början av videon berättar du vad du heter, och om du vill så kan du säga något mer om dig själv och om de stycken som du har valt. För sökande till sång, träblås, stråk och brass med klassisk inriktning, så ska minst ett av styckena spelas tillsammans med en ackompanjatör.

I början av april kommer du att få information om hur du ska skicka in din sökvideo, samt vid vilket datum som detta måste vara gjort för att våra jurygrupper ska kunna göra sin bedömning. (Det går utmärkt att skicka in sökvideorna antingen som en längre tagning, eller en film per stycke.) Inom vissa instrumentgrupper kan det bli aktuellt med en kortare intervju via videolänk. I samband med detta kan du också bli uppmanad att genomföra någon form av avista-prov.

Mer information om vilka instrumentgrupper detta berör, kommer i den inbjudan som skickas ut till alla sökande i början av april. I samband med denna information så får du också veta mer om musikteoriprovet, samt datum för när vi ger besked angående antagning.

Du som söker sång med klassisk inriktning:
Utöver ditt eget val av sånger, så väljer du en av dessa obligatoriska sånger:
· J. Brahms: Die Sonne scheint nicht mehr
· Erland von Koch: Vinden viskar


Jazz/Pop/Soul

Du väljer en av låtarna i vår låtlista, samt ett eget val. Antagningsprovet sker genom att du skickar in en videoinspelning till oss, där du både hörs och syns så bra som möjligt. I början av videon berättar du vad du heter och vilka två låtar du har valt. Om du vill så kan du säga något mer om dig själv och om ditt låtval. Du kan antingen spela/sjunga tillsammans med ett band/komp, eller använda någon form av backtrack/inspelat komp. Ett smidigt sätt är att använda en stemsplitter app (t.ex LANDR eller Ultimate Vocal Remover 5). Där kan du ”ta bort” ditt instrument från mixen av ett ljudspår och själv spela istället. https://blog.landr.com/ai-stem-splitters/ Låtarna får gärna innehålla en improviserad del.

I början av april kommer du att få information om hur du ska skicka in din sökvideo, samt vid vilket datum som detta måste vara gjort för att våra jurygrupper ska kunna göra sin bedömning. (Det går utmärkt att skicka in sökvideorna antingen som en längre tagning, eller en film per stycke.) Inom vissa instrumentgrupper kan det bli aktuellt med en kortare intervju via videolänk.

Mer information om vilka instrumentgrupper detta berör, kommer i den inbjudan som skickas ut till alla sökande i början av april. I samband med denna information så får du också veta mer om musikteoriprovet, samt datum för när vi ger besked angående antagning.

Låtlista till Jazz/Pop/Soul
What´s going on (Marvin Gaye)
I wish (Stevie Wonder)
Georgia on my mind
Gravity (John Mayer)
Somewhere over the rainbow
Fix you (coldplay)
Marionett (Lars Jansson)
All blues
The chicken
So what
mr Briefcase

Noter i pdf-format

Whats going on

So what

Over the rainbow

Marionette

Georgia

Fix you

The chicken

All blues


Högskoleförberedande kurs i kyrkomusik

Du gör antagningsprov i orgel, piano och sång. På orgel väljer du 2 – 3 musikstycken av olika karaktär eller epok. Utöver det, så väljer du en sång, och ett pianostycke. Det går utmärkt att kombinera sång och piano genom att du ackompanjerar dig själv när du sjunger. Antagningsprovet sker genom att du skickar in en videoinspelning till oss, där du både hörs och syns så bra som möjligt. I början av den första videon berättar du vad du heter samt vilka stycken du ska framföra. Om du vill så får du gärna säga något mer om dig själv och om de stycken som du har valt.

I början av april kommer du att få information om hur du ska skicka in din sökvideo, samt vid vilket datum som detta måste vara gjort för att våra jurygrupper ska kunna göra sin bedömning. Det kan bli aktuellt med en kortare intervju via videolänk. I samband med detta kan du också bli uppmanad att genomföra någon form av avista-prov.

Mer information om detta kommer i den inbjudan som skickas ut till alla sökande i början av april. I samband med denna information så får du också veta mer om musikteoriprovet, samt ungefärliga datum för när vi ger besked angående antagning


Kördirigering

Antagningsprovet genomförs med hjälp av videoinspelning och intervju via videolänk. Det går utmärkt att använda en vanlig mobiltelefon vid inspelning av videon och för videosamtalet, men det är viktigt att ljud och bild återges så tydligt som möjligt.

Provet kommer att bestå av tre delar:

  • Kördirigering av Uti vår hage: Sök upp en inspelning av sången för blandad kör. Gör en videoinspelning där du som dirigent tydligt syns medan du fiktivt leder kören genom stycket (med körinspelningen tydligt ljudande i bakgrunden).
  • Redogörelse av arbetsprocessen med valfritt körstycke: Du väljer musik för blandad kör, och upprättar en metodisk plan över hur arbetet med att repetera detta stycke tillsammans med en kör kan se ut.
  • Intervju: Under intervjun pratar vi om din musik och ditt musicerande, om tidigare utbildning och förväntningar på kommande utbildning och framtid. Du får naturligtvis också möjlighet att ställa frågor om utbildningen på Sundsgården.

I den inbjudan som skickas ut till alla sökande i början av april, finns information om tidpunkt och tillvägagångssätt för antagningsprovets olika delar. (Inbjudan skickas till den mailadress som registrerades i samband med ansökan).


Arrangering/komposition

Skicka några exempel på din musik, antingen klingande (i något standardformat), eller i partiturform (pdf). Gärna bådadera. Om du vill så får du också gärna komplettera bilden av ditt musicerande genom att skicka en videoinspelning där du spelar något instrument eller sjunger, antingen själv eller tillsammans med andra.

Information om hur du skickar dina arbetsprover till oss kommer i den inbjudan till antagningsprov som skickas ut i början av april via mail (den mailadress som registrerades i samband med ansökan). I inbjudan finns också information om tidpunkt och tillvägagångssätt för antagningsprovens olika delar. Förutom de arbetsprover som vi ber dig skicka in till oss, så ingår följande moment i antagningsprovet:

  • Komposition utifrån givet tonmaterial eller text
  • Fyrstämmig körsats utifrån givet tema
  • Prov i satslära och musikteori
  • Intervju via telefon/videolänk

Musik- och ljudproduktion

Skicka några exempel på din musikproduktion i något standardfilformat. Om du vill så får du också gärna komplettera bilden av ditt musicerande genom att skicka en videoinspelning där du spelar något instrument eller sjunger. Antingen själv, tillsammans med andra, eller till ett backing track.

Information om hur du skickar dina arbetsprover till oss kommer i den inbjudan till antagningsprov som skickas ut i början av april via mail (den mailadress som registrerades i samband med ansökan). I inbjudan finns också information om tidpunkt och tillvägagångssätt för antagningsprovets övriga delar. Förutom de arbetsprover som vi ber dig skicka in till oss, så ingår följande moment i antagningsprovet:

  • Prov i satslära och musikteori
  • Intervju via telefon/videolänk


Ansök till musiklinjen här:

Besöksdag

Du som söker till Sundsgårdens musiklinje kommer att bli inbjuden till en besöksdag, som äger rum under första halvan av april. Under besöksdagen kommer du att få möjlighet att titta på våra lokaler, möta några av våra lärare och studerande, samt få information om utbildningen. En möjlighet att känna in platsen för dig som är sugen på det och har möjlighet. Under besöksdagen sker inga antagningsprov. Anmälan behövs, information om detta kommer i den inbjudan till antagningsprov som skickas ut till alla sökande i början av april.


Välkommen att söka till Sundsgården!

Mer information:
Per-Ingvar Reuter
Kursföreståndare Musiklinjen
musik@sundsgarden.se
Örbyvägen 10
255 92 Helsingborg

Tel: 042 – 19 38 00

Sista ansökningsdag är 1 april 2025.

Skriv ut

Dela sida

Skriv ut

Dela sida

Aktuellt just nu!

Evenemang fredag 4 april kl. 19:00

TEATER: Om jag var totalt normal, en onormal cabaret

I sann cabaretanda blandas humor och allvar. Sketcher som drar tankarna till Galenskaparna blandas med betraktelser ur deltagarnas egna liv….

Läs mer

Evenemang tisdag 8 april kl. 14:00

Musiklinjes besöksdag tisdagen 8 april

På besöksdagen får du som har sökt till musiklinjen möjlighet att landa en stund på Sundsgården, se lite av skolan, lyssna på en kort konsert där några av våra studerande medverkar, få information om utbildningen, samt träffa några av våra studerande och lärare….

Läs mer

Nyheter måndag 3 februari, 2025

Boka studiebesök

Boka gärna ett studiebesök hos oss och upptäck möjligheterna på Sundsgårdens folkhögskola! Oavsett om du kommer som grupp eller som ensam, eller om du är intresserad av hela skolan eller bara av en specifik kurs så är du välkommen att boka ett studiebesök. …

Läs mer

Nyheter måndag 30 december, 2024

Ny inriktning på musiklinjen: Jazz/Pop/Soul

Utbildningen ger dig mycket goda möjligheter att utvecklas som musiker och musikskapare, och hjälper dig att nå dina framtida mål. Utbildningen optimerar dina möjligheter att gå vidare till högre utbildning på tex musikhögskola, men lägger även en god grund för en framtid som frilansande musiker….

Läs mer

Nyheter fredag 21 mars, 2025

Kick-off för projektet Bonnhögen

Under torsdagen den 20 mars hade vi kick-off för projektet Bonnhögen – att begrava i forntid och nutid. I projektet kommer den gravhög från bronsåldern (Bonnhögen) som ligger precis vid Sundsgården att undersökas med markaradteknik och förhoppningsvis ge oss svar på vad som döljer sig i gravhögen….

Läs mer