Sundsgårdens julpodd

Vi är så stolta över att få presentera Sundsgårdens julpodd.  
Då vi tvingats bli digitala och tyvärr inte kan träffas på riktigt i år, blir podden det närmaste vi kan komma. Vi har fått ihop en fin ensemble av spännande och kloka människor. Poddavsnitten är korta betraktelser som känns extra viktiga detta år.

Vårt mål: vi vill göra skillnad! Med din hjälp kan vi göra livet lite drägligare för de kvinnor och barn som tvingats vända sig till Kvinnojouren i Helsingborg. Swisha valfritt belopp till 1234420782 eller sätt in på BG: 534-8412   ❤  

Lyssna och njut av våra spännande gästers berättelser och betraktelser. Vi släpper en lucka i taget fram till julafton!
Detta är en poddcast med av Sundsgården inbjudna gästvärdar. Tankar, åsikter och ställningstaganden är gästvärdarnas personliga. Längst ner på sidan finns information om respektive podd-gäst.


1. KARINA NORDSTEDT

2. HELENA STRÖM

3. ÅSA WINDFORS

4. INGVAR SUND

 

5. LENA HENNINGSSON

6. MIA-JONAS PLUNTEMAN

7. ANNA STRÖMBERG PAMP

8. MARTIN NIHLGÅRD

 

9. ZANYAR ADAMI

10. EVA BRISE

11. EMMA COTTERILL

12. ULRIKA TAJTHY

 

13. ASTRID ITZIGEHL

14. URSZULA HANSSON

15. P-O GUNNARSSON

16. HANNAH LUNDGREN

 

17. LARS THUNBERG

18. ZANYAR ADAMI

19. GUDRUN ROOTH

20. JOHANNES DENCKER

 

21. LARS DALESJÖ

22. MARIA SABER

23. JENNY NYSTRÖM

24. ANNELI APPELSKOG

 

Vill även du vara med att hjälpa?
Swisha till 1234420782 eller betala in på BG: 534-8412


1. KARINA NORDSTEDT
Karina undervisar i psykologi och kommunikation på Sundsgårdens Folkhögskola. Hon håller även kurser i kreativt skrivande. Karina beskriver sig själv som beteendevetaren som inte har vett att bete sig. Hon säger vad hon tänker. Och i denna lucka nummer ett, tänker Karina på barndomens jular.

2. HELENA STRÖM
Att skapa kontakt mellan människor och att få människor att prata med varandra om det som är viktigt på riktigt. Så beskriver Helena Ström sig både som person och i sin roll som organisation- och ledarutvecklare. Sundsgården har engagerat Helena för utveckling av sin ledningsgrupp och i samband med rekrytering av chefer. Att ge utrymme för flera känslor samtidigt handlar hennes julbetraktelse om.

3. ÅSA WINDFORS
Åsa är uppvuxen i Dalarna men bor idag strax utanför Asmundtorp med man och hund. Deras två vuxna barn är utflugna. Åsa har haft tre olika roller på Sundsgården, den som anställd och som studerande samt som styrelsemedlem. Hon tycker att skolans miljö är inspirerande. I detta poddavsnitt får vi höra Åsa prata om traditioner, digitala möten och sin tid på skolan.

4. INGVAR SUND
Ingvar är född boråsare, naturaliserad skåning sedan 80-talet (med endast usla försök till skånsk dialekt).
Folkbildare i själ och hjärta, med Sundsgården som bas i sammanlagt tolv år, men numera Önnestad i Kristianstad.
Musikant, båtentusiast (fortfarande medlem i Sundsgårdens Skepparförening) och hyfsat duktig korsordslösare.
Bor med fru, två katter och några höns vid en grusväg utanför Kristianstad. Lycklig? Flera gånger om dagen.

5. LENA HENNINGSSON
Lena är nu inne på sitt 17:e lärarår på Sundsgården. Där hon undervisar framför allt i svenska på allmän linje, men har även uppdrag i kryptan och biblioteket.
Sundsgården blev hennes liv, kan hon konstatera, åtminstone det yrkesverksamma. Hennes bidrag till julpodden kommer att handla om minnen. Bokstavligt talat. Fördomar släcks och minnen väcks.

6. MIA-JONAS PLUNTEMAN
Mia-Jonas har varit student på Sundsgårdens Dyslexilinje hösten 2007 till våren 2009 och därefter på Assistentlinjen hösten 2009 till våren 2010. Sundsgården har en alldeles egen plats hos Mia-Jonas. Här påbörjades en stor utvecklingsfas i livet, från kom ut processens början till öppet bög. Resan till den självkänslan Mia-Jonas har idag, påbörjades på skolan. Tankar tillbaka på tiden på Sundsgården är med känsla av värme, inspiration och frihet. Så här säger Mia-Jonas: Att 99 % av skoltiden gav inspiration och utveckling, det är kärlek och utveckling för mig. Idag är jag i början av min transprocess till att bli shemale. STOLT! Våren 2019 stod jag på scenen, i rummet där min resa har delvis sin kärna. Nämligen Öresund! Självkänsla, trygghet och inspiration! Det är Sundsgården! Kärlek!

7. ANNA STRÖMBERG PAMP
Anna undervisar i svenska och religion på Sundsgårdens Folkhögskola. Hon har ett stort politiskt engagemang tillika kulturintresse. I dagens lucka berättar hon om nioåringen som önskade förena dessa två, men åttitalets konservativa frikyrka satte stopp.

8. MARTIN NIHLGÅRD 
Martin arbetar idag som generalsekreterare på IM, Individuell Människohjälp. Martin har tidigare varit rektor på Sundsgården och har många fina minnen med sig därifrån, inte minst från julfirandet. IM är en organisation som jobbar för en medmänsklig och rättvis värld, fri från fattigdom och utanförskap. Det har de gjort sedan 1938.
I detta 
poddavsnitt berättar han lite mer om en av IMs verksamheter Humanium Metal – IMs arbete mot vapenvåld. 

9 + 18.  ZANYAR ADAMI (Endast till den 28/12-20)
Zanyar är filmregissör. Han är också verksam som skribent, föreläsare och entreprenör och har medverkat i Sundsgårdens MR-dagar. Han grundade tidningen Gringo som belönades med Stora Journalistpriset 2005. Zanyars filmer kretsar oftast kring migration och hur det påverkar familjerelationer, som i hans debut Gerillasonen och kortfilmen Krigsduvor. Lyssna på detta avsnitt som tidigare sänts på Sveriges RadioTankar för dagen. Vi sänder det med producentens medgivande.
Foto: Kenny Bengtsson

10. EVA BRISE 
Det har gått ett decennium sedan dramatikern Eva Brise skrev pjäsen ”Slå mig gul och blå” för Sundsgårdens teaterelever.  Skolan beställde en pjäs av Eva med syfte att bredda debatten kring integration och främlingsfientlighet. Under arbetets gång kom Eva till skolan för workshops, där både teaterelever och nyanlända elever bidrog med sina egna erfarenheter. Pjäsen blev en fin blandning av humor och allvar och spelades av flera årskullar teaterelever.  I dagens lucka funderar Eva kring kultur och gemenskap.

11. EMMA COTTERILL
Emma är 36 år, mamma till två barn och gift med Mark. Hon är ledare på Frälsningsarmén i Helsingborg. Utvecklingsledare i arbetet mot människohandel och prostitution. Ordförande i Plattformen Civila Sverige mot människohandel. Hon är även grundare till Venture 12 (nätverk för missionella ledare) samt teologistudent (distans) vid Queens Foundation i England. Emma älskar att läsa och hon är trött på COVID-19.

12. ULRIKA TAJTHY
Säger att hon är en helt vanlig människa från Lund. Inget speciellt, mer än att hon undrar över så mycket som hon säger sig inte förstå. Ulrika har en kärleksfull mamma från Landskrona och en biologisk pappa från Budapest och en annan far från Hjo och ett par tvillingsystrar som gjorde henne till stor nog för sina skor, men egentligen ganska liten storasyster, och sen en lite på sladdensyster och såklart en extra yster och sen en världens bästa bonuspappa med egna döttrar och massor med kusiner till sina tre barn. Nä, det är inte konstigt att Ulrika föll för det där med språk och kommunikation och frågorna. Föll hejdlöst. Och landade för drygt sju år sen på Sundsgården som utbildare för den som vill utforska och uttrycka sin egen, inre röst i en stor förunderlig värld. Som ung spelade hon gitarr.

13. ASTRID ITZIGHEL
Astrid är präst i Svenska kyrkan i Helsingborg och säger att hon är glad och stolt över att även får kalla sig skolpräst på Sundsgården. Astrid har sina rötter i Tyskland som förklarar den drottningliknande brytningen. Astrid har integrerat sig in i de svenska jultraditionerna, men julmusiken får gärna vara tysk (Bachs juloratorium! Ingen jul utan pukornas festliga virvel). I detta poddavsnitt pratar Astrid om att mörkret kanske inte är så mörkt ändå, och om den fantastiskt modiga kvinnan Lucia.

14. URSZULA HANSSON 
Urszula är humanisten som brinner för allas lika värde. Urszula arbetar idag som sakkunning i jämställdhet och mänskliga rättighet på Länsstyrelsen i Hallands län samtidigt som hon har politiska uppdrag i Halmstads Kommun. Tidigare arbetade Urszula med liknande frågor i Göteborgs Stad. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något säger Urszula samtidig som hon står med insamlingsbössan till förmån för Röda Korset eller Världens Barn på torget i Halmstad. 

15. P-O GUNNARSSON 
P-O är idag ledarskapskonsult med eget företag. Han var tidigare partner i CoreCode International samt director inom PwC Sverige och dessförinnan kommundirektör i Helsingborg. P-O är Helsingborgare sedan 1993 och han har för närvarande fem styrelseuppdrag och är politiskt engagerad i Helsingborg stad samt nämndeman i Hovrätten. Gift med Linda, allmänläkare. Tillsammans har de två vuxna barn.  
 
16. HANNAH LUNDGREN  
Hannah är före detta teaterlärare på Sundsgårdens folkhögskola. Hannah är bosatt i Skåne sedan 3 år tillbaka med ett nyfunnet intresse för handarbete. Lyssna på hennes härliga betraktelse här. 

17. LARS THUNBERG 
Lars är 60 år, utbildad samhällsvetare, marknadsekonom och folkhögskollärare. Sedan 2010 jobbar han med kommunpolitik i Helsingborg på heltid, som kommunalråd för Kristdemokraterna och ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Under nära 35 år har Lars varit anställd på Sundsgården, som lärare, kortkurssamordnare och ansvarig för marknadsföring. Han är gift och har tre vuxna barn och två barnbarn. 

18.  ZANYAR ADAMI  se lucka nr 9.

19. GUDRUN ROOTH
Gudrun bor i Ängelholm med sin man Bertil. Tillsammans har de arbetat på Sundsgården i 60 år. Det blev 24,5 år för Gudruns del. De sista 10 åren som biträdande rektor med ansvar för skolans många kurser för deltagare med funktionsvariationer. Mest tacksam är Gudrun över Dyslexilinjen som hon var med och startade för drygt 20 år sedan.  

20. JOHANNES DENCKER
Johannes är uppvuxen i nordvästra Skåne och bor idag i Bårslöv med sin familj. Han arbetar som präst i Svenska kyrkan, i Kvistofta församling. Kvistofta församling sträcker sig längs kusten söder om Sundsgården, men även österut en bit inåt landet. Johannes sitter i Sundsgårdens styrelse sedan några år tillbaka och säger att han är glad att på det sättet får vara en del av allt det fina Sundsgården betyder.

21. LARS DALESJÖ
Lars var tidigare rektor på Sundsgårdens folkhögskola. Make, pappa och farfar som gärna vill lämna vidare en värld som mår bra och där vi alla kan leva våra liv med behag och glädje.

22. MARIA SABER
Maria arbetar på skyddat boende
för kvinnor som varit utsatta för våld i nära relation och delar med sig om sin erfarenhet och kunskap. På fritiden studerar hon till skrivterapeut och är med i teatergruppen Femi-performance art. Hon vill även tipsa om Kvinnofridslinjen, en stödtelefon för dig som blir utsatt för hot och våld eller är anhörig. Telefon: 020-505050. 

23. JENNI NYSTRÖM
Jenni bor på Råå, ursprungligen från Västerbotten och driver företag på Råå som heter Jenni Nyström Fastighetsförmedling. Under sitt liv har kopplingen till folkhögskola varit stark och det har betytt mycket för henne på olika sätt. Sundsgården var Jennis första arbetsplats då hon flyttade till Helsingborg, och var
då lärare i SO. 

24. ANNELI APPELSKOG
Anneli är rektor på Sundsgården sedan dryga 5 år tillbaka och har en lång bakomgrund inom utbildning, folkbildning och kulturfrågor. Anneli tycker att det är det absolut mest meningsfulla och roliga jobb hon haft, trots att hon tidigare jobbat på många olika arbetsplatser och inom en rad olika yrkesroller. Samhällsengagemang utifrån ett värdegrundsperspektiv går som en röd tråd både genom hennes yrkesliv och engagemang på fritiden. Att få perspektiv på sitt eget och sina barns liv genom att lära av historien. 

Skriv ut

Dela sida

Skriv ut

Dela sida