Örbyvägen 10 · 255 92 Helsingborg
042-19 38 00 · info@sundsgarden.se

Musik

Modified 2020-05-26 23:21:05 history  

Inriktningar

pilKlassisk

pilJazz - improvisation

pilHögskoleförberedande kurs i kyrkomusik

pilArrangering/komposition

pilMusik- och ljudproduktion

pilKördirigering

Övrigt

pilAnsökan/Antagning

Sundsgårdens kulturutbud

 


2020-05-20

På inriktning jazz-improvisation med huvudinstrument trummor finns det fortfarande plats att söka. Ta kontakt med kursföreståndare Per-Ingvar Reuter senast den 1 juni för mer information.


Sundsgårdens Musiklinje är en musikutbildning för dig som vill förbereda dig för vidare musikstudier på musikhögskola eller annan högre musikutbildning. Utbildningen fungerar även utmärkt för dig som vill utveckla dina musikaliska och konstnärliga färdigheter utan fokus på vidare högre utbildning. Vi erbjuder även möjlighet att anpassa kursinnehållet för dig som har studerat vid musikhögskola eller motsvarande, och önskar fördjupa dina kunskaper i en kreativ folkhögskolemiljö.Kursen erbjuder inriktningarna Jazz -improvisation, Klassisk musik, Kyrkomusik, Arrangering/komposition, Kördirigering samt Musik- och ljudproduktion. Stor vikt läggs vid ensemblespel, kammarmusik och konsertverksamhet. Linjen har totalt 30 platser fördelade på 1 – 2 år.Sundsgården har väl fungerande lokaler för undervisning, övning och ensemblespel. Skolan präglas av en stor bredd av olika studieinriktningar, och ligger naturskönt strax söder om Helsingborg vid Öresunds strand. Sundsgården ligger på pendlingsavstånd med tät kollektivtrafik till ett stort antal kulturinstitutioner och scener i Köpenhamn, Malmö, Lund och Helsingborg.

 

 

Kursinnehåll

Utbildningen är mycket lämplig inför högre musikstudier genom vårt nära samarbete med Musikhögskolan i Malmö, Lunds Universitet. En mycket stor andel av våra musikhögskolesökande elever blir antagna till den utbildning de sökt.

Vi lägger mycket tid på ensemblespel och kammarmusik, och ger många konserter både på och utanför skolan. Bland våra samarbetspartners finns Musikhögskolan i Malmö, Helsingborgs Konserthus, Jazz i Helsingborg, Dunkers Kulturhus och Svenska kyrkan i Helsingborg, där vi regelbundet ger konserter. Varje år genomförs konsertturnéer i södra Sverige, och musiklinjen ger kring 40 konserter varje läsår.

Kursen innehåller undervisning i huvudinstrument, biinstrument, ensemble/kammarmusik, satslära, gehör, körsång, ensembleledning, noteditering, ljudproduktion samt workshops och clinics med gästande ensembler, musiker och föreläsare.

 

Följ oss på sociala medier:

På musiklinjens Facebook kan du ställa frågor om hur det är att studera på musklinjen.

Musiklinjen Youtube Musiklinjen Instagram  Musiklinjen Facebook


Filmklipp läsåret 2018-2019

 

 

Musik 30 hp

I samarbete med Musikhögskolan i Malmö finns en fristående kurs ”Programförberedande kurs i musik, 30 hp (MUHB51). Kursen är förlagd till Sundsgården och är en förberedande musikutbildning inför musikhögskolestudier. Antagning sker vid musiklinjens ordinarie antagningsprov. Mer information finns i kursplanen.

pdf Musik 30 hp kursplan

Formella resultat

Efter avslutade studier vid Musiklinjen erhålls ett studieintyg. Högskolekursen "Musik 30 hp" ger ett intyg från Musikhögskolan i Malmö vid genomförd examination.

Icke formella resultat som vi strävar efter

Du har utvecklat din konstnärliga förmåga, och har fått nya perspektiv och insikter inom det musikaliska hantverket. Du kan fatta välgrundade beslut om din framtid, och är väl förberedd för antagningsprov till vidare musikutbildningar. Du har ökat din förståelse och breddat dina uttrycksmöjligheter, och har en större förmåga att relatera din egen kreativitet till andras. Du har stärkt din identitetskänsla som ger dig respekt för andra och en öppen attityd när det gäller mångfalden av kulturella uttrycksformer.

Kostnader/avgift

Om du blir antagen till kursen är omkostnader för resor mm i samband med studiebesök samt kursmaterial 1630 kr per termin. Kostnaden för internat- och externatavgift hittar du här:

pilKostnader

Studiemedel (CSN)

Kursen berättigar till bidrag/lån från CSN. Du tar själv kontakt med CSN.

Läsårstider

Höstterminen 2020: 19 augusti – 18 december

Vårterminen 2021: 7 januari – 4 juni

Ansökan och antagning

Ansök senast 1 april.
För information om antagningsproven – se under rubriken ”Antagning”.

Till ansökan

 

 


Några av de musiker, ensembler och gästlärare som har besökt Sundsgården den senaste tiden:

Lars Jansson Trio, Mattias Svensson, Carl Mörner, Maggi Olin, LSD, Essens 1, Låkekvintetten, Duo Tempra, Trio Sanssouci, Waterboogie System, John Venkiah Trio, Per Anders Skytt, Casey Moir Band, Lingling, Trio Anassa, Peter Asplund, Stefan Klaverdal, Helsingborgs brasskvintett, Stenhammarkvartetten, Jacob Karlzon Trio, JazzKamikaze, Indrakvartetten, Håkan Broström Quartet, Per Thornberg, Trio Sakura, Karin Hammar Fab4, The Nordic Baroque Band, Elias Källvik, Fanny Gunnarsson, Per Tengstrand


På musiklinjen undervisar bland andra följande lärare:

(Namn med » är klickbara för mer info)

 

Carl Andersson (oboe)

» Anna Pauline Andersson (sång

Malmöbaserade sångerskan och sångpedagogen Anna Pauline Andersson har en gedigen, musikalisk bakgrund med sångstudier i Köpenhamn och Mastersexamen från instrumental-& ensemblelärarutbildningen vid Malmö Musikhögskola. Vidare studier och kurser har genomförts i Estill Voice Techniquei både Köpenhamn och Göteborg. Anna Pauline har många års erfarenhet av undervisning; hon började undervisa på Studieförbundet 2006, samtidigt med sina studier i afrosång på Sundsgårdens Folkhögskola. Andersson har tidigare undervisat på Skurups Folkhögskola, Musikhögskolan i Malmö samt Rytmisk Center i Köpenhamn. Utöver undervisning frilansar hon fulltid som artist, kompositör, bandledare och arrangör. Eleverna har beskrivit Anna Pauline Andersson som: ”oerhört kunnig,uppmuntrande, positiv och glad. En stor källa till inspiration och en ovärderlighjälp till den individuella musikaliska utvecklingen”

Ole-Kristian Andersen (trombon)

» Johan Bridger (slagverk)

År 2004 vann Johan både Solistpriset & Belgium International Marimba Duo Competition. Samma år debuterade han på både Wigmore Hall i London & på PASIC i USA. Johan ger regelbundet solokonserter med svenska & utländska orkestrar. Han ger även föreläsningar & mästarklasser runt om i Europa, Asien & USA. Johan har uppträtt på bl.a. Mariinsky Theatre, National Concert Hall - Taipei & Carnegie Hall. Johan är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö & vid Northwestern University i Chicago & undervisar nu i Köpenhamn, Odense & Malmö.

Zoltán Csörsz (trummor)

Harry Ellström (kontrabas)

Pär Enblom (valthorn)

Håkan Falk (kammarmusik)

Richard Hauer (gitarr)

Ola Hedén (piano, ensemble, satslära och gehör)

Fredrik Håkansson (trumpet)

Ann-Sofi Härstedt (sång och kammarmusik)

» Alvi Joensen (gitarr)

Alvi Joensen har en diplomutbildning i klassisk gitarr från Musikhögskolan i Malmö, där han hade Göran Söllscher och Gunnar Spjuth som gitarrlärare. Vid sidan av undervisningen i klassisk gitarr på Sundsgården, undervisar Alvi också i Musik och samhälle och jobbar som vikarierande konsertproducent vid Musikhögskolan i Malmö. Utöver soloframträdanden är Alvi också aktiv kammarmusiker. Hans intresse för nyskriven musik har lett till ett flertal uruppföranden, både solo- och kammarmusikverk, och en gitarrkonsert av Staffan Storm.

Per Johansson (klarinett)

Jan Karlsson (trumpet)

Per Knutsson (trummor)

Patrik Kimmerud (violin)

Eva Lundgren (piano och kammarmusik)

Magnus Nilsson (fagott)

Joachim Olsson (instudering/interpretation)

Mats Paulson (kör, kördirigering och ensembleledning)

Per-Ingvar Reuter (arr/komp, satslära och gehör)

» Monica Schmidt Andersen (blockflöjt)

Blockflöjtisten Monica Schmidt Andersen har byggt upp en innovativ och kreativ karriär som solist och kammarmusiker, där musikförmedling och scennärvaro är i fokus. Hon är aktiv i sju olika ensembler med allt från tidig musik, folkmusik till modern klassisk musik och musikteatern. Solistutbildad vid Syddansk Musikkonservatorium i Odense, som utbytesstudent på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och en master i Psykologi för Musiker på Sheffield Universitet i England. I 2016 vann hon första priset i Nordhorn soloblockflöjtstävling i Tyskland och har släppt fler skivor. www.monicasandersen.com

Erland Sjunnesson (piano, ljudproduktion och gehör)

Johan Skeppstedt-Andersson (tvärflöjt)

Tomas Trulsson (saxofon)

Niels Ullner (cello)

Ola Åkerman (trombon)

Johnny Åman (kontrabas/ensemble)

bild på kursföreståndare
Kursföreståndare

Per-Ingvar Reuter
042-19 38 92
per-ingvar.reuter@sundsgarden.se