Örbyvägen 10 · 255 92 Helsingborg
042-19 38 00 · info@sundsgarden.se


till Teater Arken
till Svenska kyrkan
till Dunkers kulturhus

Mänskliga rättighetsdagar 26-28 mars 2019

Föreläsningar på temat Mänskliga rättigheter

 

pdf MR-dagar 2019

 


STEFAN MALMSTRÖM

Att lämna en sekt

När Stefan var 17 år träffade han några spännande, smarta och trevliga människor hemma hos sin flickväns storasyster. Han visste inte då att de var scientologer. Några år senare hade han hoppat av en lovande karriär som orienterare, brutit med sina kompisar och ägnade all sin tid åt sekten – scientologirörelsen. Han lyckades bryta med sekten vid 25 års ålder, började plugga på universitet och återanpassade sig långsamt till ett normalt liv. Med utgångspunkt från sin tid i scientologirörelsen berättar han om sekter i allmänhet, och totalitära organisationer som IS och andra våldsbejakande religiösa och politiska rörelser från höger till vänster.

Tisdag 26 mars, kl 10.30-12.00 Plats: Öresund

 

SOPHIA STRIDH

Att vara ett maskrosbarn

Sophia Stridh från organisationen Maskrosbarn föreläser om hur det är att växa upp med en förälder som har missbruk eller mår psykiskt dåligt. Följ med i hennes resa till att må bra, släppa kontrollen över sin förälder och inse att hon har rätt att må bra - även om föräldern inte gör det. Föreläsningen innefattar även en beskrivning av Maskrosbarns verksamhet och möten med de hundratals ungdomar som de årligen kommer i kontakt med.

Tisdag 26 mars, kl 13.00-14.30 Plats: Öresund

 

EMMA COTTERILL

Kampen mot människohandel

Emma är utbildad till jurist och jobbar nu som utvecklingssamordnare för Frälsningsarméns arbete mot människohandel och prostitution. Hon har sedan 2009 arbetat mot människohandel och brinner för att människor som utsätts skall få sina rättigheter tillgodosedda. Emma, som av Helsingborgs Dagblad 2018 utsågs till en av de 100 mest inflytelserikaste invånarna Helsingborg, skriver: ”Sexhandeln i Helsingborg har blottats. Tack vare stadens enda närverk mot människohandel och prostitution kan allt fler köpare avslöjas. I spetsen för arbetet går Emma Cotterill”. (HD 29/12-2018)

Onsdag 27 mars, kl 10.30-12.00 Plats: Öresund

 

ZANYAR ADAMIS

Vem är svensk?

Zanyar Adamis berättelse börjar som ensamkommande flykting från Kurdistan, som via förorten ”Arabdalen” och jobb som rekordung chefredaktör, nu verkar som filmregissör. Med prisbelönta tidskriften “Gringo” och filmer som “Svenne” har Zanyar Adami initierat många debatter kring svenskhet och jämlikhet. År 2005 erhöll Zanyar Stora journalistpriset som årets förnyare.

“Jag är så trött på bilden av flyktingar som offer. Jag ser det som en styrka och ett hjältemod att fly. Det är därifrån jag hämtar allt mitt självförtroende och all min kraft.“ (Fokus).

Torsdag 28 mars, kl 13.00-14.30 Plats: Öresund

 

MIA-JONAS PLUNTEMAN

En normbrytande resa

Mia-Jonas Plunteman, en engagerande, driven och inspirerande hbtq+ person som drivs av att stärka och hjälpa andra medmänniskor att stärka sin självkänsla, bygga upp sin personlighet genom nycklarna av självkänsla. Mia-Jonas kom ut ur garderoben 5 juli 2007 och har sedan dess genomgått många processer. Det senaste steget är att kliva ut och erkänt för sig själv att ”Jag är transperson”. Mia-Jonas har själv studerat på Sundsgårdens Folkhögskola hösten 2007 till våren 2010. Två år på Dyslexilinjen och ett år på Assistentlinjen.

Onsdag 27 mars, kl 13.00-14.30 Plats: Öresund

 

FATEMEH KHAVARI

Flykting utan hemland och med kraft att förändra

Fatemeh är född 2000 och uppvuxen i Iran, med ursprung i Afghanistan. Hon kom till Sverige 2015 genom familjeåterförening. Fatemeh var med och startade organisationen Ung i Sverige och har bland annat belönats med Martin Luther King-priset 2018. Nyligen har Fatemeh fått sin berättelse utgiven i boken Jag stannar till slutet.

”När jag går på Stockholms gator, över kullerstenarna i Gamla stan, på tunnelbanans perronger, känns det som jag går rakt igenom någon annans vardagsrum. Jag borde inte vara här. Jag borde vara i mitt eget vardagsrum. Men jag vet inte var det rummet finns.”

Torsdag 28 mars, kl 10.30-12.00 Plats: Öresund


Sundsgårdens folkhögskola ligger strax söder om Helsingborg i en fantastisk miljö med havet och naturen som närmaste granne. Omgivningarna lockar till utflykt och det finns gott om möjligheter till aktiviteter. Här får du växa, utmanas och inspireras för framtida studier, för arbete, för din passion och för samhällsengagemang. Vår skola är en mötesplats som skapar sammanhållning och respekt mellan människor, oavsett bakgrund, erfarenhet, åsikter eller tankar. Här möts du av engagerade lärare som bryr sig om mer än bara studieresultat. Vi vill att du ska känna sammanhang och arbetar för att du ska lära känna dig själv och utvecklas i mötet med andra.

teater arken Facebook